torstai 28. huhtikuuta 2016

Perunakellarin äikkä-osio

Kävin tutustumassa perunakellari-sivuston äidinkielen ja kirjallisuuden tehtäviin.
Tehtävät tukevat mielestäni oikein hyvin kieliopin opettelemista ja kielenhuollon harjoittelemista.
Harjoitukset ovat hyvin monipuolisia. Sivustolla on muun muassa verbien persoonamuoto-, sijamuoto-, ja sanaluokkaharjoituksia. Ainut havaittava puute on se, että harjoituksia on vain kolmosluokasta ylöspäin.
Kirjallisuuden osa-aluetta painottavissa osioissa on otettu huomioon selvästi tehtävien sisällöissä populaarikulttuuri. Perinteisten Vaahteramäen Eemelin ja Veljeni Leijonamielen lisäksi on Taru sormusten herrasta-aiheinen luetun ymmärtämis-harjoitus, jossa kysytään muun maussa onko totta vai tarua, että Legolas ampui jousella.
Suosittelen sivustoa lämpimästi opetuksen tukimateriaaliksi. 
Sivuston äidinkieli ja kirjallisuus-osioon pääsee tästä linkistä 

- Jesse Vuosjoki

keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Luki-Luukas -sivusto



Tutustuin Luki-Luukas –sivustoon, jonka tarkoitus on antaa hyviä harjoituksia lukemaan ja kirjoittamaan oppimiseen niille oppilaille, joilla on jonkinlaisia erityisvaikeuksia lukemisessa tai kirjoittamisessa. Jos kaipaa materiaalia, joka on suunniteltu kirjoittamisen ja lukemisen erityisvaikeuksista kärsiville oppilaille ja joka tukee monen aistin kautta oppimista kannattaa tsekata  Luki-Luukas –sivusto! Sivusto on edun laatima.

Luki-Luukas –sivustolla on kahdeksan erilaista teksti- ja tehtäväpakettia. Tekstiaiheita on siis kahdeksan ja tehtävät liittyvät aina tähän tekstiin ja aihepiiriin. Tehtävät ovat monipuolisia ja vaihtelevia eri tason paketeissa. Teksti- ja tehtäväpaketteja on neljä eri tasoista: helppo, perustaso, haastava ja vaikea. Tehtäviä voi hyvin käyttää siis eri luokka-asteilla ja eritasoisten oppilaiden oppimiseen. Tehtävissä on usein myös kuuntelumahdollisuus helpottamassa tehtävien tekemistä. Nämä tehtävät ovat sellaisia, että oppilas voi tehdä niitä täysin itsenäisestikin, kone kertoo vinkkejä ja tarkastaa oikeat vastaukset. Lisäksi sivustolta löytyy pdf – muodossa työkirjoja, joissa on lisää samankaltaisia tehtäviä ja joita opettajan on helppo ottaa myös tunnille paperisena versiona käyttöön.

Luki-Luukas –sivuston tehtäväpaketit vaikuttavat mielestäni hyvin laadituilta ja järkeviltä. Niissä on otettu huomioon hyvin erityisvaikeuksista kärsivät oppijat. Luulen myös, että koska materiaali on verkkotehtävinä, se innostaa oppilaita tekemään eri tavalla kuin monisteiden tai kirjan tehtävien tekeminen. Lisäksi opettajan on helppo eriyttää tehtäväpakettien avulla. Osa tehtävistä on selvästi vaikeampia mutta tehtäväpakettien sisältäkin on helppo valita parhaimmat, sillä sivuston käyttö on helppoa. Suosittelen tutustumaan tehtäväpaketteihin tai työkirjan tehtäviin, niistä voi löytyä hyödyllisiä materiaaleja opetukseen ilman erityisvaikeuksiakin!

Anniina Vuorinen Lok2f

tiistai 26. huhtikuuta 2016

Perunakellari

Perunakellari

Perunakellari on minunkin lapsuudestani tuttu nettisivusto, jossa on harjoitustehtäviä useaan eri oppiaineeseen.  Äidinkielen osalta sivustolta löytyy useita eri kieliopin alueisiin liittyviä tehtäviä eri luokka-asteille. Sivustolla on hauskasti Taru sormusten herrasta kirjan muodossa tuotu tehtäviin lapsille mielenkiintoisempaa materiaalia. Tehtävät ovat myös eri tasoisia ja tarjoavat näin mahdollisuuden eriyttämiseen.

Sivuston on mielestäni toimiva ja yksinkertainen. Tehtävistä löytyy mielestäni tarpeeksi monipuolisia teemoja ja ne löytyvät helposti sivun yksinkertaisen ulkoasun kautta.
Sivusto on kuitenkin vanha ja yksinkertainen ulkoasu on myös hieman kuiva. Lapset eivät nykyään välttämättä innostu näin yksinkertaisista peleistä ja grafiikoista. Lisäksi myös Taru sormusten herrasta alkaa olemaan vanha kirja ja tämänkin osalta tehtäviä voisi päivittää nykyaikaisemmiksi.
Kokonaisuudessaan sivusto on kuitenkin toimiva ja uskon lasten pitävän hieman aikansa eläneitä sähköisiä tehtäviä mukavana vaihteluna kirjan tehtäviin.

Lähde: http://www.perunakellari.fi

Ruben Karjalainen Lok2b

maanantai 25. huhtikuuta 2016

Perunakellari


Perunakellari



Perunakellari on nettimateriaalipankki opettajille, joka sisältää erilaisia tehtäviä eri oppiaineista. Tehtäviä voi hyödyntää toki muutkin kuin vain opettajat, eli oppilaat voivat kertailla vaikka kokeisiinsa Perunakellarin antimilla! Nettisivusto on jaettu siis eri oppiaineiden mukaan. Nyt tarkastelen sivustoa äidinkielen kannalta.



Äidinkielen osuus on mielestäni monipuolinen antinsa puolesta mutta tehtäviä on määrällisesti äidinkielen osin aika vähän (omasta mielestäni niitä voisi olla enemmänkin…). Toisaalta en ole varma kuinka homma käytännössä toimii, olisiko tämä sellainen nettisivusto johon tulee lisää materiaaleja koko ajan..? Tällä hetkellä erilaisia äidinkielen harjotteita on tarjolla Perunakellarissa reilut 20 kpl, ne on tarkoitettu ekaluokasta kuutoseen ja ovat hyvin monipuolisia äidinkielen opetuksen näkökulmasta. On sekä kielioppitehtäviä että lukemiseen liittyviä luetunymmärtämistehtäviä. Kussakin tehtävässä on aina maininta mille vuosiluokalle tehtävä on terkoitettu.



Perunakellarin antimia pääsee siis hyödyntämään kuka tahansa (sivustoon ei siis tarvita edes mitään käyttäjätunnuksia tms.) ja mielestäni se on hyvin selkeälukuinen nettisivusto. Itse olen sivustoa hyödyntänyt myös joskus sijaistellessani (Helppoa & nopeaa!). Sivusto löytyy osoitteesta www.perunakellari.fi

Henni LOK 2D

Seitsemän veljestä

Seitsemän veljestä -verkko-oppimateriaali

http://www.seitsemanveljesta.net/

Uudella tavalla tuotettu, mielenkiintoa herättävä portaali mahdollistaa tutustumisen Aleksis Kiven kuuluisimpaan romaaniin, Suomen kirjallisuuden klassikkoon uudenaikaisella tavalla. Verkkosivua voi käydä kouluissa läpi kymmenen oppitunnin kokonaisuutena ja sitä voi hyödyntää perusopetuksen kirjallisuushistorian opiskelussa. Sivustolla on useita linkkejä, joiden takaa löytyy valtaisa tietomäärä. Halutessaan opettaja pystyy ottamaan pienemmänkin kokonaisuuden käyttöönsä valikoimalla oppilailleen sopivat lukemiset ja tehtävät. Verkkosivu on tuotettu yhteistyössä Melon Arbus Productions Ky:n ja Nurmijärven kirjasto- ja kulttuuripalveluiden kanssa.

Mielestäni verkkosivut sopivat käytettäväksi 5.-6.lk oppilaiden kanssa. (Tosin Edu.fi ohjeistaa käyttämään vasta 9.lk kanssa).  Esittelyvideo kertoo kovasta kritiikistä ja sensuurista, jota romaani sai kohdata Karl Ahlqvistilta, kovan luokan kirjallisuuskriitikolta. Suosittelen katsomaan intron läpi, vaikka mahdollisuus skippaamiseenkin löytyy. Intro johdattelee Ahlqvistin argumentteihin, joihin voi etsiä vaihtoehtoisia näkemyksiä teemojen avulla.

Sivuston kautta pääsee innostavalla tavalla tutustumaan mm. teoksen juoneen, veljeksiin, romaanin rakenteeseen, kieleen, luontoon ja rakkauteen. Verkkosivuilla on myös taidokkaasti toteutettu työkirja. Lisäksi löytyy mahdollisuus muistiinpanoille ja omien tietojen testaukselle. Sivuston audiovisuaalisuus tarjoaa mahdollisuuden molempiin sekä lukemalle että kuuntelemalla oppimiseen.

Tehtävät etenevät lineaarisesti, mutta tietoa voi saada teemoittainkin. Ensimmäisestä tehtävästä löytyy mm. juonikartta, jonka avulla pääsee kätevästi tutustumaan teoksen tapahtumiin. Seitsemän veljeksen tulkintoja voi käyttää myös kuvataiteessa, näyttämöllä ja musiikissa. Verkkosivusto antaa ideoita myös integroivaan toimintaan. Sivustolta pääsee kätevästi myös oheistarinoiden maailmaan.

Ensimmäinen linkki kartalla kertoo kirjan juonesta.


 Erittäin hienoa ja huomionarvoista on, että materiaaleissa on otettu huomioon myös viittomia lukevat oppilaat.



Sara Lok2d



lauantai 23. huhtikuuta 2016

Edu.fi - Pidä suomi siistinä

Edu.fi:n luoma harjoitussivusto pidä suomi siistinä on hauska ja tehokas tapa harjoitella oikeinkirjoitusta. Ohjelma koostuu kolmesta osa-alueesta: alkukirjaimista, yhdyssanoista ja välimerkeistä.



Aluksi suoritetaan lähtötasotesti, jonka perusteella ohjelma alkaa valita tehtäviä käyttäjän tason mukaan. Kaikissa osa-alueissa tehtävät ovat samantyyppisiä.


Alkukirjaimia harjoiteltaessa: 
1. tehtävä: valitaan oikea sanan muto alkukirjaimen perusteella esim. Eurooppa- eurooppa. Kysymyksiä tehtävässä on 10. 

2. tehtävä: kirjoitetaan sana oikein

3. tehtävä: korjataan sanojen alkukirjaimia

4. tehtävä: vedetään esim. paikannimet-sana laatikkoon jossa lukee isot alkukirjaimet

5. tehtävä: lopputesti, korjataan teksti


Lopuksi käyttäjä voi tulostaa itselleen diplomin suoritetustaan testistä.

Sivusto oli helppo käyttää ja osa-alueita tuli harjoiteltua monipuolisesti. Jokaisen harjoituksen jälkeen sivusto antoi palautetta ja virheelliset kohdat tulivat näkyviin. Sivusto soveltuu mielestäni asioiden opetteluun sekä kertaamiseen.

Linkki sivustolle: http://www11.edu.fi/pidasuomi/

Aino Verkama, LOK2F


keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Lyhenteet


Perunakellari on nettisivu, jossa on tarjolla interaktiivisia harjoituksia alakouluikäisille oppilaille. Harjoituksia löytyy paitsi äidinkielestä, mutta myös monista muista aineista. Perunakellarista löytyy yli 320 harjoitusta eri oppiaineista.

Lyhenteet kuuluvat lapsen arkipäivään ja niitä käydään jonkun verran läpi peruskoulun äidinkielen opetuksessa. Perunkellarista löytyy harjoitus, jossa kahdenkymmenen eri sanan lyhenteet tulee koittaa muistella ja kirjoittaa. Mikäli tuntuu, ettei vastausta löydy, on mahdollista pyytää vihje, jolloin oppilaalle annetaan esimerkiksi lyhenteen ensimmäinen kirjain. Jollei millään keksi lyhennettä, voi painaa ”Näytä vastaus” – painiketta jolloin vastaus paljastuu ja pääsee seuraavaan tehtävään. Tehtävät ovat hauskaa kertausta myös opettajalle!

Harjoitteen ainoita heikkouksia on se, että vastauksen tarkistuksen jälkeen tarvitsee vielä painaa nuolta, jotta pääsee seuraavaan tehtävään. Lyhenteissä pitää muistaa laittaa piste lyhenteen perään, mikäli näin on myös oikeassa kirjoitusasussa.

Suora linkki harjoitukseen:


Linkki perunakellariin:

http://www.perunakellari.fi/
Kalle Nyberg, Lok2c

tiistai 19. huhtikuuta 2016

Pikku Kakkosen sa-na-ark-ku

Sana-arkussa harjoitellaan löytämään mallikirjaimen mukaisia kirjaimia ja etsitään kuvien joukosta tietyllä kirjaimella alkavia sanoja.  Sanojen löytämistä on helpotettu lausumalla sanat ääneen, kun hiiri viedään kuvan kohdalle. Tässä kohtaa tehtävää on helppo muokata taitotasojen mukaan. Tehtävä voidaan tehdä myös niin, että lukee vain sanat ja vasta sitten kun on löytänyt oikean sana, vie hiiren sanan kohdalle. Tällöin harjoitellaan kirjoitettujen kirjaimien tunnistusta. Jos taas hiiri viedään heti kuvan päälle, kuullaan sana ja tämä harjoittaa äänteiden oppimista.

Sana-arkussa löytyy myös kuvien ja sanojen yhdistämistä. Kuvien alapuolella lukee sanat, jolloin tehtävänä on oikeastaan löytää vastaava sana sanalaatikoista. Tämä on varmasti lukemaan oppimisen alussa kannustavaa. Myös tässä kohtaa sanat lausutaan, jolloin myös äänteet tulevat tutuksi. Sanojen lausuminen myös auttaa siinä, että lapsi oppii yhdistämään kuulemansa sanan ja kuvan.

Sivustolla voidaan myös harjoitella kirjainten tekemistä. Vaihtoehtoisesti tällä vapaavalintaisella tehtäväsivulla voi piirtää haluamiaan kuvia. Tehtyään kaikki tehtävät, pääsee seuraavaan kirjaimeen.

Kaiken kaikkiaan sivusto on mielestäni kiva. Sivusto on tarkoitettu mielestäni enemmänkin alle kouluikäisille, mutta toki myös kouluikäiset varmasti viihtyvät näiden tehtävien parissa. Se, mitä jäin sana-arkussa kaipaamaan, on sanojen kirjoitusasun harjoitteleminen. Viimeisessä tehtävässä kirjoittamisen harjoitteleminen on mahdollista, mutta tähän ei anneta mitään vinkkejä siitä, miten kirjain tehdään tai mistä edes kirjaimen kirjoittaminen aloitetaan. 

Mielestäni on hyvä, että tehtäviä pystyy jatkamaan samasta kohtaa mihin on edellisellä kerralla jäänyt (tämä siis ainakin samalla koneella sivuston aukaistessa). Sana-arkun lisäksi pikku kakkosen sivuilla on paljon muutakin tekemistä lapsille. Tehtäviä on kattavasti eri aiheista. Mikäli pikku kakkosen sivuilla pelataan koulussa, on tärkeää, että oppilailla on kuulokkeet. Kuulokkeiden avulla jokainen pystyy keskittymään omiin tehtäviinsä, eikä häiriinny vieressä pelaavan tekemisistä.


Kreetta
Lok2d

keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Moped


Materiaalin osoite: http://www.moped.fi/materiaali/

Tutustuin minulle aivan uuteen sivustoon: Mopediin. Se on monikulttuurisen pedagogiikan sivusto, joka on suunnattu kouluikäisten lasten opettajille ja heidän vanhemmilleen. Sivustolta löytyy harjoituksia suomi toisena kielenä –opetukseen. Sivustolla on monenlaisia tehtäviä luetun ymmärtämiseen, kuullun ymmärtämiseen, sanastoon, kielentuntemukseen ja kulttuurintuntemukseen. Tehtävien ohjeet ovat selkeitä. Tehtävissä on hyödynnetty kuvia ja ne ovat mahdollista tarkistaa heti tehtyä.  Kulttuurituntemuksessa on hauska ”Haluatko miljonääriksi”-tyyppinen tietokilpailu Suomesta. Nämä sivuston harjoitukset ovat mielestäni hyviä ja niitä voi hyvin hyödyntää myös alakoulussa äidinkielen opetuksessa. Esimerkiksi kuvakirjamaiset luetun ymmärtämiset soveltuvat hyvin alkuopetukseen lukemaan juuri oppineille ja kielioppi-tehtävät ylemmillekin luokille.


Kirsi Jouppila, LOK2D

maanantai 11. huhtikuuta 2016

Perunakellari.fi/ai


Perunakellari-sivulta löytyy monipuolisesti äidinkielen tehtäviä. Alla olevassa kuvassa näkyy vain 1/3 koko sivuston äidinkielentehtävistä. Jokaisen tehtäväosion perässä on mainittu, mille luokka-asteelle kyseinen tehtävä soveltuu. Tehtävät voivat olla yhdelle vuosiluokalle tai jopa koko ala-asteelle suunnattuja.

 
Kokeilin Verbin persoonamuodot-harjoituksia 1 ja 2. Ensimmäisessä harjoituksessa annettiin sana jossain verbin persoonamuodossa ja tehtävänä oli valita neljästä vaihtoehdosta oikea persoonamuoto. Tehtävät olivat mielestäni ainakin vanhemmille vuosiluokille melko helppoja ja nopeita. Kuhunkin osioon kuuluu 10 tehtävää ja tehtävien jälkeen ruutuun tulee vastausprosenttisi ensimmäisellä yrityksellä.
Toinen harjoitus oli hieman vaikeampi ja käänteinen edelliseen harjoitukseen verrattuna. Tehtävänä oli muuttaa perusmuodossa annettu sana käskettyyn persoonamuotoon. Vaihtoehtoja oli jälleen kolme. Tehtävä oli silti mielestäni melko helppo ja sopii 3 luokkalaisille. Alla kuva toisesta harjoituksesta.

Halusin vielä kokeilla sijamuotoharjoitusta, joka oli suunnattu 6-luokkalaisille. Tässä paikallissijaharjoituksessa tarkoituksena oli löytää tekstinpätkästä sanat, jotka ovat paikallissijamuodoissa. Tämä harjoitus oli jo hieman vaikeampi ja sain etsiä ihan tosissaan muutamaa sanaa. Alla esimerkki paikallissijat-harjoituksesta.


Kokonaisuudessaan perunakellarin harjoitukset ovat mielestäni hyviä, mutta yhdestä aihealueesta tehtäviä ei löydy kovin paljon ja tehtävät loppuvat nopeasti. 


Samuli Veteläsuo, LOK2F

keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Luki-Luukas

http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/lukiluukas/

Luki-Luukas on opetushallituksen luoma sivusto, joka on luotu erityisesti lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeuksista kärsiville oppijoille. Sivuilta löytyy eritasoisia luetun ymmärtämisen ja tekstin tuottamisen tehtäviä sekä esimerkiksi sanahahmon tunnistamisen, sananmuodostuksen, yhdyssana, vokaali ja konsonanttiharjoituksia. Tehtäväsarjoja on yhteensä kahdeksan ja ne rakentuvat aina tietyn aiheen ympärille. Tehtäväsarjojen aiheina on mm. ratsastus, jääkiekko, viljely ja hylkeet. Jokaisen aiheen alta löytyy 1-13 tehtävää. Tekstien ohella monissa tehtävissä on lisäksi myös kuuntelumahdollisuus. Kahdeksan tehtäväsarjan lisäksi Luki-Luukkaaseen kuuluu kaksi tulostettavaa työkirjaa, jotka saa tulostettua ja monistettua maksutta opetuskäyttöön.


Vaikka tehtävät on tarkoitettu ensisijaisesti lukemisen ja kirjoittamisen ongelmista kärsiville oppilaille, monipuolisten harjoitustensa vuoksi se sopii kuitenkin kaikille oppilaille. Materiaalia voi käyttää hyväksi esimerkiksi oppilaiden eriyttämisessä. Uskon, että tehtäviä voi helposti soveltaa myös s2- oppilaan lukutaidon harjoitteluun. Tulostettavissa työkirjoissa on runsaasti erilaisia kielioppiharjoituksia. Myös tehtävien oikeat vastaukset löytyvät, joten oppilaiden on helppoa tarkistaa vastauksena. Hienoa, että tätä materiaalia saa käyttää ilmaiseksi opetuskäytössä.

Mari Salonen
Lok 2d

OPH, Lukujuttu

http://www.oph.fi/julkaisut/2001/lukujuttu

Loistava materiaali opettajalle oppilaiden äidinkielen taitojen kehittämiseksi. PDF-vihkonen sisältää laajasti lukemiseen, luetun ymmärtämiseen, kirjastoyhteistyöhön, eri tekstilajeihin, peruskielioppiin, oikeinkirjoitukseen, kirjoittamisen ohjaamiseen ym. ym. liittyviä asioita. Tiedoston lopussa on vielä linkkilista ja lukuvinkkejä.

Tämä on taatusti aloittelevalle opettajalle hyödyllinen paketti. Kokenutkin opettaja voi virkistää opetustaan ammentamalla oppaasta uusia näkökulmia tai ideoita. Opas on hyvin käytännönläheinen: Oppaasta saa esimerkiksi oikeiden oppilaiden aineiden pohjalta tietoa kirjoittamiseen ohjaamisesta, siitä, miten kirjoittajaa voi auttaa huomaamaan juuri ne asiat, joissa hän tarvitsee harjoitusta.

Opas antaa kattavasti vihjeitä eri asioista, mutta jos haluaa vielä syvemmin perehtyä johonkin osa-alueeseen, on ehkä etsittävä lisäksi tietoa jostakin muualtakin. Taitavalla äidinkielenopettajalle opas ei ehkä tarjoa mitään uutta tai ihmeellistä.

Kannattaa tutustua.

Salla Romppanen
lok2d