torstai 31. maaliskuuta 2016

Kirjoittajan ABC-kortti

Kirjoittajan ABC-kortti


Kirjoittajan ABC-kortti on verkko-oppimissivusto, jonka avulla voit itsenäisesti opiskella ja kerrata suomen kielen kirjoittamisen sekä tekstin- ja kielenhuollon tietoja ja taitoja. Teoriasivujen lisäksi tarjolla on erilaisia testejä ja harjoituksia”

Nettisivu on jaettu neljään osioon, jotka koostuvat kirjoittamisprosessista, tekstinhuollosta, kielenhuollosta ja testiasemasta.
Kirjoittamisprosessin sisältö jakaantuu kuuteen osioon, jossa käsitellään mm. tieteellisen tekstin kirjoittamista, argumentointia sekä yhteiskirjoittamista.
Tekstinhuollon osiossa esitellään mm. tekstin rakennetta ja tekstilajeja. Osiossa on myös harjoitustehtäviä tekstin rakenteeseen liittyen. Tekstinhuollossa perehdytään myös tekstin taustoihin ja tavoitteisiin.
Kielenhuollossa käsitellään oikeinkirjoitusta sekä lauseenopillisia ilmiöitä. Sivustolla opetetaan asioita hyvin esimerkkien kautta.
Testiasemalla voit tehdä Kirjoittajan ABC-testin, ABC-pikatestin tai Kielikukkasia-harjoituksen sekä osallistua Pronominiralliin ja Tekstinkatsastukseen. Kielikukkasissa jäljitetään salapoliisin elkein tutkitaan kielivirheitä ja erikoistapauksia.

Sivusto vaikuttaa hyvältä äidinkielen sääntöjen kertaukseen. Aiheita oli käsitelty monipuolisesti ja aiheet voivat auttaa myös gradun kirjoittamisessa.

Elias Saine, Ks4b

tiistai 29. maaliskuuta 2016

Ekapeli Alku - lukemista alkuun



Tutustuin jo aiemmin itselleni tuttuun Ekapeli Alku-sovellukseen, joka löytyy www.lukimat.fi -sivustolta. En ole itse sitä koskaan testannut, mutta tiesin mihin tarkoitukseen se on valmistettu. Latasin ilmaisen sovelluksen kännykkääni. Avattuani sovelluksen en tiennyt mitä tehdä, vaan valitsin ruudulle ilmestyneistä laatikoista vain jonkin. Peli etenee ns. karttapohjalla ja pelaaja valitsee vaihtoehdoista (joita kerralla näkyy 2-3kpl) yhden. Jokaisen vaihtoehdon ruutu kertoo sen tason ja tehtävätyypin. Jokaisesta tehtävästä saa rahaa, jotka pelaaja voi käyttää haluamallaan tavalla, esimerkiksi ostamalla hahmolleen asusteita, hiuksia, vaatteita.

”Ekapeli Alku on peli esikouluikäisille ja muille lukemisen harjoitusta kaipaaville. Pelissä harjoitellaan kirjainten, tavujen ja sanojen lukemista. Jännittävissä kentissä sukelletaan meren alle, roikutaan korkeuksista ilmapalloilla, seurataan sammakon touhuja, etsitään timanttia, katsellaan tähtiä, ja samalla opitaan lukutaidon alkeita. Pelikentistä saa palkinnoksi kolikoita, joilla voi ostaa pelihahmolleen tavaroita tai peliä helpottavia kortteja.”

Näin hienosti sovellusta kuvataan siitä kertovalla sivustolla. Pelasin peliä noin puoli tuntia ja minua alkoi kyllästyttää toistuvat tehtävät. Toki on vaikea verrata sitä, miten itse aikuisena koen pelin siihen, miten lukemaan opetteleva esikoululainen tai ykkösluokkalainen pelin kokee. Tehtävämuotoja voisi olla enemmän tai ne voisivat jollakin muulla tavalla vaihdella.

Pelissä äänteiden toistaminen on plussaa. Pari kertaa valitsin väärin ihan kokeilumielessä ja peli huomioi sen heti. En saanut kyseisestä tehtävästä kaikkia oikein, vaan peli jätti huutomerkin kyseisen äänteen kohdalle ja seuraavassa samantyylisessä tehtävässä äännettä toistettiin useasti.

Ekapeli Alku on todella opettavainen peli, joka toimii hienosti. Mikä parasta, se on ilmainen.

-Emma K. KS4b

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Pikkukakkonen, Sana-arkku

Materiaali löytyy osoitteestaa yle.fi/pikkukakkonen/

Sana-arkku on lasten tv-ohjelmaan liittyvä kirjainten ja sanojen opetteluun tarkoitettu peli. Pelissä opitaan tunnistamaan kirjaimia ja niiden muotoa, kirjoittamaan oma nimi, tunnistamaan kirjainäänteet jne. Sana-arkku on helposti ymmärrettävä kokonaisuus ja toiminnot ja ohjeet kuulee puhuttuna liikuttelemalla hiirtä eri kuvakkeiden päällä.


Voisin käyttää itse materiaalia esimerkiksi ensimmäisillä luokilla erilaisille oppijoille eriyttävänä materiaalina joko koulussa tai kotiin kirjainten lisäharjoittelun tueksi. Oppilasta voisi ohjata pelaamaan peliä kotona lisäharjoituksena, jos kirjainten oppiminen tuntuu hankalalta. Voi olla, että lapsen kannattaa aluksi tarkastella peliä yhdessä aikuisen kanssa, jotta hän ymmärtää eri tehtävien tarkoituksen.  Uskon, että uuden oppiminen voidaan kokea mielekkäämpänä, jos sen opiskeluun tarjotaan erilaisia, toisiaan tukevia tapoja. Kyseinen peli ei ole kovin monipuolinen, mutta kiva pieni lisäharjoitus oppilaan tueksi. Oppiminen liitettynä lastenohjelmasta tuttuun ”ympäristöön” saattaisi olla lapselle innostavakin näkökulma.

Sara K. ks3b/mo1

maanantai 21. maaliskuuta 2016

”Kiiltomato, etsii hehkuunsa kirjoja jotka ansaitsevat lisää huomiota”


Kiiltomato on kirjallisuuskritiikin verkkolehti, joka julkaisee arvosteluja kotimaisesta ja käännetystä kaunokirjallisuudesta. Arvosteluja on tehty suomen ja ruotsin kielellä. Tähän mennessä kiiltomadossa on julkaistu yli 3000 arvostelua ja päivittäin sivuostolla käy n. 600 lukijaa.

Sivustolla on niin paljon hyviä arvosteluja, että niitä lukemalla löydät nopeasti lukemisen arvoisia kirjoja. Arvostelut ovat kirjallisuusalan ammattilaisten tekemiä, joten niihin voi luottaa.

Päivi Heikkilä-Halttunen: Lue lapselle! Opas lasten kirjallisuuskasvatukseen.
Arvostelun kirjoittaja: Johanna Rossi

Rossi toteaa kirjoituksen aluksi, että lasten saaminen kirjallisuuden pariin ei ole enää yksinkertainen asia. Hänen mukaan Lue lapselle! On laaja, moniin suuntiin runsasta kenttää haarukoiva teos, josta saa taatusti ajatuksia ja ideoita lasten ja nuorten lukemisen ajatuksiin. Hän mainitsee mm. selkeästi jaotellut kirjalistat ja ideat kirjallisuuden eri käyttötarkoituksista eri-ikäisille lapsille mitä erilaisimpiin tilanteisiin antavat kättä pidempää niin vanhemmille kuin lasten kanssa työskenteleville.

Oppaan kirjoittaja Päivi Heikkilä-Halttunen on tutkija, kriitikko ja kouluttaja, joka painottaa kirjassaan lasten lukutaidon alkavan sylistä. Rossin mukaan aikuisen läheisyys, ääneen lukeminen ja kiireettömyys korostuvat teoksessa usein.

Teoksen repertuaari on hyvin laaja, josta on sekä etua että haittaakin. Rossin mukaan teoksessa käsitellään kirjallisuutta hyvin monelta eri kannalta, mutta joihinkin asioihin olisi kaivannut syvempää käsittelyä. Esimerkkinä Rossi toteaa sarjakuvat ja äänikirjat, jotka mainitaan mutta käsitellään hyvin ohuesti.

Lue lapselle! on opettajan tai lapsiperheen käsikirja, joka tarjoaa toimivia ideoita, kun haluaa auttaa oman lapsen tai oppilaiden ohjautumista kirjojen pariin. Lopuksi Rossi toteaa, että lastenkirjallisuuden käsittelemät aiheet ovat hyvin ajankohtaisia lapsien elämässä yhä uudelleen.


Kiiltomato sivusto sisältää hyvin kattavan määrän arvosteluja, joita opettaja voi hyvin käyttää nopeuttaakseen esim. työhönsä sopivien kirjojen etsimistä. Arvostelut ovat kattavia ja laadukkaita, kuten edellä mainittu esimerkki hyvin pelkistetysti osoittaa.

Juho Korhonen/KS4B/MO2

maanantai 14. maaliskuuta 2016

Perunakellari


Materiaalin osoite: http://www.perunakellari.fi/ai.html


Materiaalin esittely
Sivustolta löytyy hyviä harjoituksia kaikkiin ala-asteen oppiaineisiin. Äidinkielen osiosta löytyy eri osioita kielioppiin. Kielioppi tehtäviä löytyy myös eri tasoisia ja eri luokka-asteille.



Materiaalin arviointi


Minun mielestäni materiaalia voi käyttää sellaisenaan oppilaiden eriyttämiseen, jossa he saisivat kerrata asioita, esimerkiksi ennen koetta. Opettaja voi käyttää myös materiaalia, jota hän voi itse muokata word-tiedostossa oman mielensä mukaan. Muistan itsekin käyttäneeni tätä ala-asteella lisätehtävinä. 

-Sanna Alanenpää, Lok2A