maanantai 14. maaliskuuta 2016

Lukimat ja ekapeli eskari


www. lukimat.fi

Sivustolta löytyy lukemiseen liittyen tietoa lukemisen kehittymisestä, opettamisesta ja oppimisvaikeuksista sekä tukikeinoja lukemisvaikeuksien ennaltaehkäisyyn ja lukutaidon tukemiseen. Materiaaleista löytyy Ekapeli lukemisen perustaitojen harjoitteluun. Ekapeliä voi pelata tietokoneella tai mobiililaitteella.

Ekapeliä voidaan pelata koulussa ja kotona. Opettaja voi pyytää lasten vanhemmilta lupalaput pelaamiseen ja näin oppilas voi pelata samoilla tunnuksilla koulussa ja kotona. Tällöin peli tunnistaa jo oppilaan taitotason ja oppilas voi jatkaa siitä, mihin on jäänyt edellisellä kerralla.

Ekapeli on tarkoitettu yli kuusi vuotiaille lapsille ja ekapeli eskari on nimenomaan tarkoitettu lapsille, jotka opettelevat kirjain-äänne yhteyksiä.

Pelissä lapsi saa valita ensin valikoimasta pelihahmon ja haluaako käyttää pien- vai suuraakkosia. Peli ensin tarkistaa, mitä kirjain-äänne yhteyksiä lapsi jo osaa ja mukauttaa pelin taitotasoa vastaavaksi. Tämän jälkeen lapsen tulee etsiä vaihtoehdoista (äänteet, jotka peli sanoo) oikea vastaus. Kun pelissä on kysytty tietty määrä kirjain-äänne vastaavuuksia, peli näyttää, montako kohtaa lapsi on saanut oikein. Tämän jälkeen pelissä saa valita ”virtuaalisen tarran” ja laittaa sen omaan taustaan. Pelissä kerätään sitten lisää näitä tarroja.

Pelissä voi käydä lukemassa myös yksinkertaista tarinaa, jossa lapsi voi hahmottaa, että äänteistä muodostuu tavuja, tavuista sanoja ja sanoista lauseita.

Peli on mielestäni todella hyvä auttamaan lasta hahmottamaan äänne-kirjain vastaavuutta. Mielestäni peli on melko yksitoikkoista ja lapsi ei välttämättä jaksa pelata tätä peliä kovinkaan kauaa. Toisaalta monelle näin pienelle lapselle voi tietokoneen käyttö olla aivan uutta ja se itsessään on motivoivaa. Peliä voi kuitenkin kerralla pelata vaikka vähemmän aikaa (mutta usein), koska lapsen tiedot jäävät peliin muistiin. Mielestäni pelissä on hyvää myös se, että siinä samaa peliä voi pelata koulussa ja kotona, jolloin voidaan tukea lapsen oppimista myös kotona. Opettaja näkee myös erillisessä osiossa oppilaiden taitotason ja voi näin hahmottaa hyvin oppilaiden osaamista, vaikka ei olisi läsnä, kun oppilas pelaa. Hyvää myös on, että äänne-kirjain vastaavuuden opittua voi siirtyä seuraavaan peliin, jotka ovat mielestäni myös mielenkiintoisemmin tehtyjä.


Tekijä Essi Lok2d

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti