torstai 2. kesäkuuta 2016

Eri kustantajien ilmaiset verkkomateriaalit



Blogimerkintä                                                                                      Päivi Sundholm, 606543

Tutustuin eri kustantajien tarjoamiin verkkomateriaaleihin. Niitä löytyi varsin nihkeästi, ainakin ilmaiskäyttöön suunnattuja tehtäviä. Kirjasarjaan sitoutuessahan nykyisin koulun saavat käyttöönsä sähköisen materiaalin, mutta se on siis maksullista. Yleensä nämä kustantamon sivuilla tarjotut ilmaiset oheistehtävät oli suunniteltu täydentämään kunkin kustantamon tarjoamaa ja kaupittelemaa opetuskäyttöön suunnattua koulukirjasarjaa. Tämä on helposti ymmärrettävissä, onhan heidän pääasiallinen tavoitteensa myydä näitä kirjoja. Äidinkieleen tarjotut materiaalit keskittyivät lähinnä kouluun tutustumismateriaaleihin ja yksittäisiin ideoihin, ja tehtävät olivat hyvin simppeleitä. Muista aineista löytyi monipuolisemmin tehtäviä, esim. Otavan sivuilla oli ympäristöoppiin tarjolla mukavia tutkimistehtäviä ja erilaisia pelejä tulostettavine pelilautoineen (http://www.otava.fi/oppimateriaalit/luokat1-6/tutkimusmatka/ ).

Selasin läpi Otavan, WSOY:n, Tammen, Sanomapron ja Finn Lecturan nettisivut. Näistä sivustoista oikeastaan Otava oli ainoa alakoulun oppikirjakustantamoista, josta löytyi mainostamisen ja sähköisen materiaalin (joka vaatii maksulliset käyttöoikeudet) lisäksi enemmän ilmaista materiaalia. Heidän sivuillaan valittavaa on laidasta laitaan, aineistoa löytyy ihan simppeleistä värityskuvatehtävistä lähtien aina monimutkaisiin projektitöihin. Tehtävät on ryhmiteltynä eri oppiaineisiin, ja ne löytyvät kustantajien sivustoilta vasta useiden klikkausten ja etsimisen jälkeen. Tehtäviä hakeva joutuu niitä etsimällä etsimään ja tahtomattaankin pääsee samalla tutustumaan vähän kustantamon tarjoamiin kirjasarjoihin.

Äidinkieleen liittyen Otavan sivuilta ei löytynyt paljoa ilmaista oheismateriaalia alaluokille ja esiopetukseen. Otava julkaisee viikoittain tehtäväpaketissaan ”Viikon vinkin” opetukseen. (http://www.otava.fi/oppimateriaalit/luokat1-6/seikkailujen-aapinen/liitteet/fbseikkailujenaapinensanomalehtivirkkeet.pdf )

Sanoma Pro:n sivuilta en muita tehtäviä löytänyt äidinkieleen liittyen (enkä oikeastaan mihinkään muuhunkaan oppiaineeseen liittyen) kuin ”Ideoita kouluun tutustumispäivään”. (https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/sanoma-public/spro/online/markkinointi/static/prod/kyselyt/117.pdf )

Tammen ja WSOY:n sivuilta ei oheismateriaalia löydy lainkaan, ja moista etsivä ohjataankin toiselle varsin kiinnostavalle sivustolle www.kirja.fi . Sieltä löytyy erilaisia arvosteluja kirjoista, top-listat suosituimmista kirjoista, sekä linkki- ja kirjavinkkejä. Sivusto näyttää olevan suunnattu pääosin aikuisille ja vanhemmille oppilaille, mutta löytyy sieltä alaluokkien isoimpiakin oppilaita kiinnostavaa materiaalia. Vai miltä kuulostaa Viisikko-testi, jossa testataan, kuka viisikon jäsenistä sinä olet? Sivustolta löytyy myös erilaisia artikkeleja, joista yksi oli ”Isin ja tyttöjen lettikirja”:n pohjalta kirjoitettu artikkeli, joka sisälsi myös letitysohjeita lukijalle (http://www.kirja.fi/artikkelit/lettitehdas/ )

Finn Lecturan sivuilta (https://www.finnlectura.fi/ ) löytyi valtavasti oheismateriaalia eri kielten opiskeluun sekä myös suomen kielen opiskeluun. Näkökulma materiaaleissa on siis itselle vieraan kielen opettelu. Näkisinkin, että tämän sivuston materiaalia voisi hyödyntää opettaessa suomea S2-kielenä. Sivustolla on valtavasti materiaalia, mutta siihen käsiksi pääseminen vaatii kirjautumisen. Kirjautuessa opettajana pääset oheismateriaalin lisäksi näkemään (ja halutessasi myös tulostamaan) kokonaisia opeoppaita kirjoihin. Valitettavasti sivuston kohderyhmänä on enemminkin aikuiset opiskelijat sekä vanhemmat oppilaat. Näkisin kuitenkin, että osaa sivuston materiaaleista voisi hyödyntää myös alakoulun puolella. (http://www.finnlectura.fi/oheismateriaalit-2.html ) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti