tiistai 31. toukokuuta 2016

Verkkomateriaaleja ja vinkkejä S2 -opettajalle

Valmista verkkomateriaalia on valmisteltu ja keräilty myös S2-opettajille. Osoitteesta http://www.s2opettajat.fi/linkit/verkkomateriaalit/ , löytyy erilaisia linkkejä opettajille käytettäväksi. 

Opettajia varten on kerätty paljon erilaisia opiskelumenetelmiä ja oppimistapoja palvelevia linkkejä suomenkielen opiskeluun. Verkkomateriaali tarjoaa opettajille laajan kattauksen uusia ja kiinnostavia tapoja opettaa uutta kieltä sitä opiskeleville. 

Verkkomateriaalit on jaoteltu eri taitotasojen mukaan luku- ja kirjoitustaidottamien tasolta (taso o-), taitavan kielenkäyttäjän tasolle (taso c1-c2). Verkkomateriaaleista löytyy myös helppoa apua itseopiskeluun ja itsenäiseen työskentelyyn. Materiaaleista löytyy tiettyihin elämän osa-alueisiin, kuten yhteiskuntaan ja työelämään painottuvia oppisivustoja. 

Sivustolta löytyvissä materiaaleissa käytetään paljon kuvia ja videota sanojen opettelun tukena, mikä auttaa varmasti oppijaa yhdistämään sanan ja sen merkityksen. Erilaiset teemoitellut oppimissivustot esimerkiksi työelämää varten auttavat oppijaa syventämään kielitaitoaan kyseisellä osa-alueella. Joissain materiaaleissa on hyvänä tukena englanninkieli.

Hyviä materiaaleja kaikenkaikkiaan koulussa ja kotona käytettäväksi.

Juuso,
KS3b/mo1

lauantai 28. toukokuuta 2016

Pikku Kakkosen sana-arkku

Osoitteesta http://yle.fi/pikkukakkonen/#!/sana-arkku löytyy peli, jonka avulla lapsi voi opetella kirjaimia sekä lukemista ja kirjoittamista. Ensin harjoitellaan kirjoittamaan oma nimi ja sen jälkeen siirrytään harjoittelemaan kirjaimia. Jokaisen kirjaimen kohdalla on neljä tehtävää:

1. Etsi sanoille omat parit (kuvan ja sanan yhdistäminen)
2. Etsi kuvat, joiden sanojen alussa kuuluu s-kirjain
3. Etsi oikeassa asennossa olevat s-kirjaimet
4. Piirrä ja kirjoita

Kun on suorittanut kaikki neljä tehtävää, antaa peli seuraavan kirjaimen, jota aletaan harjoitella samojen tehtävien kautta. 

Pelin hyvät puolet:
+ Pelin ulkoasu on miellyttävä, värikäs ja hauska
+ Pelin ladatessa soi lauluja, jotka liittyvät opeteltavaan kirjaimeen
+ Tehtävät ovat hyviä
+ Kun vie hiiren kuvan/sanan/kirjaimen päälle, se sanotaan ääneen niin että myös lukutaidoton voi pelata peliä

Pelin huonot puolet:
- Pelaaja voi muutaman kirjaimen jälkeen jo kyllästyä pelaamaan samoja pelejä 
- Jos liikuttaa hiirtä ruudulla, saattaa "puhuja" alkaa sanomaan sanoja ja kirjaimia päällekkäin, niin ettei puheesta saa selvää
- Peli alkaa aina samasta kirjaimesta 

Pauliina LOK2C

tiistai 24. toukokuuta 2016

#pojatkinlukee -kampanja edistämään poikien lukuharrastusta

Mikko Toiviaisen Kalenterikarju-nimimerkin alla toimivan blogin hashtagit kiinnittivät huomioni jonkin aikaa sitten. Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa ruutuun pamahtivat #pojatkinlukee taggaukset. Pojathan tunnetusti eivät lue, ainakaan nykypäivän Suomessa. Lukemiselle on turha esittää perusteita, niin essentiaalisesta ihmislajille tyypillisestä toiminnasta on kyse. 

Kampanjan agenda on selvä: pojille pitää luoda roolimalleja lukuharrastuksen edistämiseksi ja lukemisesta täytyy tehdä julkisesti näkyvää. Lisäksi kirjojen sisältö tulee olla yksilöllisesti valittu lukijan mielenkiinnon mukaan ja kirjan tulee olla helposti saatavilla. 

28-vuotiaana kuolleen Timo K. Mukan teosten tematiikka puhuttelee kuvassa esiintyvää lukijaa. 


Koska itselläni kesti lähes 20 vuotta toipua koulun aiheuttamasta lukutraumasta, haluan omalta osaltani tulevana kasvattajana ehdottomasti kamppailla poikien (sekä tyttöjen) lukuinnostuksen puolesta. Toivon, että kampanjan myötä sekä vanhempien että opettajien eväät lasten ja nuorten lukemisen edistämiseksi kasvavat. Esimerkiksi tietopankki pojille suunnatuista lasten- ja nuortenkirjoista voisi tulla tarpeeseen. Lisäksi nuoria poikia kiinnostavien julkisuuden henkilöiden kirjaesittelyt voisivat toimia inspiraationa. 

Kampanja on ollut esillä monissa medioissa kevään aikana. Toiviaisen habitus edistää varmasti kiinnostusta kampanjaa kohtaan. Lisää lukuidoleita kuitenkin tarvitaan.

https://www.youtube.com/watch?v=rxVi3Gaa5kE

Lukemaan innostava bingo


Löysin kirkkonummen kirjaston sivuilta lukubingon, joka innostaa oppilaita lukemaan.  Bingo löytyy kirkkonummen kirjaston sivulta ja sivulla kirjoittaa hakukenttään lukubingo, jolloin tulee kaksi erilaista lukubingoa pdf- tiedostona.

 Bingossa on erilaisia lukemiseen liittyviä tehtäviä, joista oppilaat varmasti innostuvat.  Osa tehtävistä on hauskoja ja kaikki ovat sellaisia, jotka jokainen pystyy tekemään. On tärkeää saada kaikki oppilaat innostumaan lukemisesta. Tämän bingon avulla saadaan innostettua sekä poikia, että tyttöjä lukemaan. Muutamia esimerkkejä bingo ruudukosta: kiipeä korkealle paikalle istu ja lue, lue salaa, lue ääneen lemmikille tai pehmolelulle.

Mielestäni todella hauska tapa innostaa oppilaita ja lukeminen tulee siinä sivussa, kun oppilaat innostuvat bingosta. Yleensä pieni kilpailu tekee tehtävistä mielenkiintoisempia, tässä bingossa kuitenkin liika kiirehtiminen ei ole hyväksi. Tietysti oppilaiden kanssa voidaan sopia, tietty rasti määrä, joka on mahdollinen päivässä.

 

Tässä on vielä toinen lukemiseen liittyvä bingo, jonka voi antaa oppilaille esimerkiksi kesälomalle tai esimerkiksi kevään lukubingoksi. Tässä bingossa oli hyvin samantapaisia tehtäviä kuin toisessakin.

Anna Ks4b
Papunet

Papunet http://papunet.net/pelit/pelit

Pelejä lukemaan opetteleville, maahanmuuttajille ja erityisopetuksen tarpeisiin. Sivuilta löytyy myös käsitteistöä ja kuullun- /luetunymmärtämistä harjoittavaa materiaalia. Pelejä voi pelata äänillä tai ilman.

Testasin sanalliset dominot -peliä, jossa on viisi erilaista harjoitusta.
1. Värejä kuvilla ja sanoilla
2. Aikamääreet sanoilla ja kuvilla
3. Tekemistä sanoilla ja kuvilla
4. Esineitä ja asioita sanoilla ja kuvilla

Lisäksi harjoituksissa on erin tasoisia tasoja. Peli ei hyväksy vääriä vastauksia ja antaa lisäksi virheäänen. Peli on yksi tapa muiden joukossa oppia lukemaan. Kiva lisä opetukseen. :)

Mikkonen Juho KS3B/MO1

Molla ABC -sovellus


Molla ABC -sovellus

 

Molla ABC on kirjainten ja numeroiden piirtämiseen/kirjoittamisen harjoitteluun tarkoitettu sovellus. Sovellus on saatavana ilmaiseksi Play-kaupasta, AppStoresta sekä Windows Storesta. Oppimispeli on toteutettu osana Opetushallituksen ja Turun kaupungin rahoittamaa MOLLA – varhaiskasvatuksen verkkotaidot ja -menetelmät -hanketta (2011 - 2015).

Ensimmäisenä valintamahdollisuutena peli tiedustelee käyttäjältään, halutaanko harjoitella 2006 mallikirjaimia vai 2016 mallikirjaimia. Valinnan jälkeen aukeaa selkeä valintaruutu, mistä voidaan valita harjoiteltava tai harjoiteltavat kirjaimet tai numerot. Käyttäjä voi myös valita kuinka monta toistoa haluaa harjoitella ja millä kirjaisinkoolla (isot kirjaimet, pienet kirjaimet, molemmat).

 




Kuvakaappaus valintaruudusta. Valitut kirjaimet/numerot ovat korostettu valkoisella kehyksellä (tässä tapauksessa A-kirjain).

 

Valinnat tehtyä ja Pelaa –näppäintä painettua aukeaa itse peliruutu. Peli osoittaa pistemäisellä katkoviivalla selkeästi mistä pisteestä (vihreä) kirjainta aloitetaan piirtämään ja mihin piirto lopetetaan (punainen).





Kuvakaappaus peliruudusta. Pistein osoitettu katkoviiva liikkuu alkupisteestä (vihreä pallo) päätepisteeseen (punainen pallo) kun peliruutu aukeaa, osoittaen piirtosuunnan

(jota myös nuolella korostetaan).

Ohjelma vaatii mielestäni sopivassa määrin oikeinkirjoituksen puhtautta. Jos käyttäjä poikkeaa liikaa valkoiselta piirtoalueelta, ohjelma ei hyväksy piirrosta vaan käyttäjä joutuu aloittamaan piirtämisen uudelleen. Ohjelma kuitenkin sallii sopivasti joustoa kirjainten piirtoon, joten peli soveltuu kirjoitus- ja piirtoharjoitteluun mielestäni hyvin. Digitalisoituvassa maailmassamme uskonkin, että myös oppilaille kirjainten harjoittelu esimerkiksi tabletilla tarjoaa mielenkiintoista vaihtelua perinteiselle kynä ja paperia -harjoittelulle.

Vaikkakin sovellus onkin mielestäni erittäin käyttökelpoinen, löytyy siitä ongelmakohtiakin. Itse testasin sovellusta puhelimellani, jonka 5,5 tuumaiselta näytöltä pelin pelaaminen tuntui isohkoilla sormillani melko hankalalta. Asia varmasti on eri, kun käyttäjänä toimii huomattavasti nuorempi henkilö. Uskon myös sovelluksen pääsevän paremmin oikeuksiinsa tabletilla pelattaessa.

Peli ilmoittaa jo harjoiteltavien mallikirjainten vuotta kysyessä, että ”Pelaamiseen voi käyttää sormen sijaan vaikka kosketuskynää!”

Kosketuskynää käyttäessä eteeni tuli huomattava epäkohta. Jos käden asetti lepäämään kirjoitusalustalle – tässä tapauksessa näytölle – luontevasti, niin kuin se lepää pöytää vasten kirjoittaessakin, näyttö ei enää pysty lukemaan piirtoliikettä. Tämä tuskin johtunee itse sovelluksesta, vaan kosketusnäyttö tunnistaa myös näyttöä vasten olevan kämmenen liikkeet. Tämä ongelma ilmeni siis puhelimellani, mutta uskoisin saman ongelman olevan myös esimerkiksi tabletinkin kohdalla. Asian saa varmasti tosin korjattua asettamalla vaikkapa pahvinpalan näytön ja kämmenen väliin.

Kaikkineen sovellus oli mielestäni kuitenkin käyttökelpoinen. Se oli melko toimiva ja muutenkin luonteeltaan mielekkään oloinen. Virtuaalipiirtäminen onkin mielestäni erittäin hyvä vaihtoehto perinteisemmille menetelmille. Voin lämpimästi suositella sovelluksen kokeilemista kaikille aiheesta kiinnostuneille sekä niille, jotka näkevät sovelluksessa potentiaalia ja vaihtoehtoista opetusmenetelmää kirjainten ja numeroiden kirjoittamisen harjoitteluun.

 

 


Linkki Molla ABC -sovellukseen (Play-kauppa). Sivulta löytyy myös esittelyvideo sovelluksesta.

-Jarno

maanantai 23. toukokuuta 2016


Papunet  http://papunet.net/
 
Papunet on sivusto puhevammaisuudesta ja kommunikoinnista. Sivusto on tarkoitettu eri keinoin kommunikoiville tietokonetta käyttäville ihmisille. Papunet tarjoaa tietoa puhevammaisuudesta sekä tiedottaa puhevammaisten ihmisten oikeuksista ja mahdollisuuksista.
Sivusto tarjoaa esimerkiksi uutisia, jotka pystyy kuuntelemaan napinpainalluksella. Se tarjoaa myös esimerkiksi näppärän kuvatyökalun voi helposti valmistaa ja tulostaa erilaisia kuvamateriaaleja arjen tilanteisiin ja tarpeisiin.
Papunetti tarjoaa monia erilaisia materiaaleja ja tietoja, mutta esimerkiksi äänipankkia, jossa pystyy kuuntelemaan ja tallentamaan omalle koneelle erilaisia ääniä, voisi käyttää myös hyvin normaalissa opetuksessa vaikka äänimaiseman luomiseksi.
Sivusto on mielestäni erittäin selkeä ja näppärä. Huomioni kiinnitti koko sivustolla oleva työkalu, jolla tekstin maalamalle sen sai kuunneltua. Maalata pystyi myös isomman osion, kuten koko tekstin/kappaleen.  Papunetti on hyvä apuväline kohti kaikille saavutettavaa internettiä.

S2 Opettajat sivustolta:

http://turunkristillinenopisto.fi/application/files/6314/5372/5291/arjen_aakkoset.pdf

Arjen aakkoset sisältää harjoituksia aikuisen maahanmuuttajan luku- ja kirjoitustaidon opiskeluun. Siinä on harjoituksia missä voi harjoitella suomalaisten kirjainten ja numeroiden kirjoittamista. Harjoitukset ovat monipuolisia. Välillä kirjaimia voi esim. värittää. Harjoitukset vaikenevat mitä pidemmälle tehtäviä selaa.
 
Arjen aakkoset tehtäväpaketissa on myös paritehtäviä joissa voi harjoitella parin kanssa ääntämistä ja kuuntelemista. Siellä on myös kielen opettelun lisäksi yksinkertaisia matematiikkaharjoituksia.
 
Tehtävät ovat mielestäni hyvin selkeitä ja toimii varmaan hyvin maahanmuuttajalle joka ei osaa yhtään suomen kieltä. Tehtävät antavat varmasti hyvät lähtökohdat maahanmuuttajien jatko-opiskeluun.

Timo

KIRJAKUJA
 
Kirjakujan nettimateriaalit löydät osoitteesta http://www.kirjakuja.fi/ . Kirjakuja on yksi SanomaPron kirjasarjoista ja Kirjakuja.fi on SanomaPron ilmainen äidinkielen harjoitussivusto alakoulun 1-6.luokkalaisille. Sivustolla on jokaiselle luokka-asteelle suunnatut tehtävät ”kirjakujan taloissa”. Ensimmäisen ja toisen luokan tehtävät koostuvat eritasoisista äänne-, kirjain-, tavu-, sana-, lause- ja tekstiharjoituksista. Kolmannen luokan talossa tutustutaan videoiden muodossa Jylhäkosken kirjailijaseuraan, jossa mm. kerrotaan runoista, eri kirjailijoista ja Jylhäkosken kirjailijaseuralle voi esittää kysymyksiä, joihin he vastaavat kolmesti vuodessa. Neljännen, viidennen ja kuuden luokan tehtävät koostuvat erilaisista ja eritasoista sanaluokka- ja kielioppitehtävistä. Kirjakujan nettitehtävät tukevat hyvin eri luokka-asteilla opetettavia aihealueita, esim. tarjoaa monipuolisia- ja tasoisia lukemaan ja kirjoittamaan- oppimisen tehtäviä alkuopetukselle ja hyödyllisiä sanaluokka- ja kielioppitehtäviä neljännelle, viidennelle ja kuudennelle luokalle. Kirjakujan nettitehtävät toimivat hyvänä lisämateriaalina opetuksessa. 
- Susanne

Lukufiilis on nuorten kirjallisuuslehti ja valtaosan sen jutuista kirjoittavat nuoret avustajat eri puolilta Suomea. Lukufiilistä julkaisee Lukukeskus ja sen kustantaja on Stellatum Oy. Lukufiilis on  tarkoitettu enemmän lukio- ja yläkouluikäisille kuin alakouluikäisille. Lukufiiliksen löytää verkossa www.lukufiilis.fi. Lisäksi lukufiiliksen voi löytää myös sosiaalisesta mediasta kuten facebookista, twitteristä ja instagramista.
 
Lukufiiliksessä arvostellaan ja esitellään kirjoja laidasta laitaan. Se sisältää myös kuukausittain eri teemoja. Esimerkiksi toukokuun kantavana teemana on harrastukset ja sitä kautta esiteltäviä kirjoja on mm. Meidän jengin Zlatan, 3-2-1, ratsasta ja jääkiekkotaituriksi tähtien avulla.
 
Lisäksi Lukufiiliksestä löytyy mm. kirjoittajakoulu, josta löytyy vinkkejä nuorille kirjoittajan aluille. Sivustolla esitellään muutamia nuoria kirjoittajia ja heidän tarinoitaan. Lukufiilis ottaa myös kantaa suosittuun bloggaamiseen ja kertoo blogikirjoista varsin kattavasti. Lukufiilis sivusto valitsee myös jokaiselle kuukaudelle oman tähtilukijan, joka pääsee kirjoittamaan sivustolle pienen blogimerkinnän itsestään.
 
 Severi

Ekapeli
http://www.lukimat.fi/lukeminen/materiaalit/ekapeli/kuvia-ekapelista/ohjeiden-kuvia/sujuvuus_kuplapeliLukiMat-verkkopalvelun tarjoama Ekapeli on tietokoneella pelattava oppimispeli, jolla on mahdollista harjoittaa lukutaidon perusteita. Ekapelistä on tehty useita versioita, jotka tukevat lukemaan oppimista eri ikävaiheissa esikouluikäisestä alkaen.
Ekapeli-Eskari: painopiste kirjain−äänne-vastaavuuden harjoittelussa
Ekapeli-Yksi: harjoittaa kirjainten ja niitä vastaavien äänteiden lisäksi tavujen ja sanojen tunnistavaa lukemista
Ekapeli-Lukeminen: painopiste kokoavan lukemisen ja lukemisen tarkkuuden harjoittelussa
Ekapeli-Sujuvuus: tarkoitettu lukemaan jo oppineille lapsille, jotka tarvitsevat lukemisen sujuvuuden harjoittamista
http://www.lukimat.fi/lukeminen/materiaalit/ekapeli/kuvia-ekapelista/ohjeiden-kuvia/sujuvuus_extraword
Ekapelistä on kehitetty myös suomenruotsin harjoittamiseen suunnattu versio Spel-Ett sekä erityisesti maahanmuuttajalasten suomen kielen perusteiden harjoittamiseen suunnattu Ekapeli-Maahanmuuttaja.
Ekapelin käyttäjäksi ilmoittautuminen tapahtuu osoitteessa www.ekapeli.fi. Lisätietoa Ekapelistä LukiMat-verkkopalvelusta http://www.lukimat.fi/lukeminen/materiaalit/ekapeli
 
 
Ekapelin arviointi: Ekapeli on tehokas ja vaihtelua tuova oppimisympäristö kaikille lukemaan opetteleville ja myös taidon jo oppineille. Erityisen hyvänä tukena peli toimii lapsille, joilla on lukivaikeutta. Lukuisat versiot mahdollistavat kullekin lapselle sopivimman pelitason hyödyntämisen. Ohjelma myös kerää tietoa siitä, mitä lapsi on osannut ja mitä ei. Näin tietokone valitsee kullekin lapselle sopivan haasteellisia tehtäviä. Opettajalla on mahdollisuus seurata oppilaan osaamista ja etenemistä pelissä esimerkiksi tulostaulukoiden avulla, mikä mahdollistaa pelin hyödyntämisen opettajan todellisena työkaluna oppilaiden lukemisen edistämisessä. Pelin laatua edistävä tekijänä voi pitää sitä, että sen kehittely on tapahtunut vankkaan tutkimustietoon perustuen. Peli on kehitetty neuropsykologian professori Heikki Lyytisen sekä Jyväskylän yliopiston ja Niilo Mäki Instituutin toimesta. Kynnystä pelin aloittamiseen madaltaa lataamisen ja käytön maksuttomuus.
Sari
 
 
 
 
 

Netlibris on verkossa toimivien kirjallisuuspiirien yhteisnimi. Kirjallisuuspiirejä on viisi, jotka on jaettu ikätason mukaisesti.
  • Tapiiri (esi- ja alkuopetus)
  • Kumi-Tarzan (3.- ja 4.-luokkalaiset)
  • Matilda (5.- ja 6.-luokkalaiset)
  • Sinuhe (yläkoulu)
  • Odysseia (lukio)
Valittua kirjallisuuspiiriä klikkaamalla sivulle avautuu siihen kuuluvat kirjatarjottimet, joista pystyy valitsemaan itselle mieleisiä kirjoja eri aihepiirien alta. Esimerkiksi Tapiirin kirjatarjottimiin kuuluu mm. huumorikirjoja, eläinsatuja, sekä tarinoita koulumaailmasta. Netlibriksessä on myös ohjeet lukudiplomin suorittamiseen.
 
Netlibris on monipuolinen sivusto, josta jokainen löytää varmasti itsellensä mieleistä luettavaa. Ulkoasu on selkeä, ja lukuisista kirjavinkeistä on helppo löytää omaan lukutasoon sopivia kirjoja.  Lukudiplomi innostaa oppilaita uusiin lukuelämyksiin.
 
Löydät sivuston osoitteesta
 
Salla Lok2f

Moped
 
Reija
Ei, kyse ei ole ruotsista ja mopoista!
Kielestä on kuitenkin kysymys, sillä Moped on oman kuvailunsa mukaan monikulttuurisen pedagogiikan sivusto, joka on suunnattu kouluikäisten lasten opettajille ja heidän vanhemmilleen.
https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/13231094_975890142524339_502121700_n.jpg?oh=61d721fb2105d134ec2030377721252d&oe=573BDF43Sivustolta löytyy monipuolisesti materiaalia Suomi toisena kielenä opetukseen. Materiaaleista löytyy sekä tulostettavia että tietokoneella toteutettavia tehtäviä. Tehtäviä on tarjolla myös kotikielen ja muiden aineiden opetukseen esiopetuksesta alkaen.
Kyseisen sivuston löydät osoitteesta: http://www.moped.fi/index.html
 
http://www.moped.fi/materiaali/ozoni/ozoni.gif