torstai 12. toukokuuta 2016

Moped


Valitsin esiteltäväksi sivustoksi Moped- sivuston, joka on monikulttuurisen opetuksen virtuaalikoulu verkossa. Moped on suunnattu kouluikäisten lasten opettajille ja heidän vanhemmilleen. Moped on monikulttuurisen pedagogiikan sivusto, joka tarjoaa hyvää materiaalia S2-opetukseen.

Mopediin pääset käsiksi tästä: http://www.moped.fi/index.html

Nostan tarkempaan tarkasteluun sivustolla esiteltävän nivelvaihemateriaalin (ESKO), jonka tarkoituksena on  omalta osin edesauttaa lapsen siirtymistä esioptuksesta perusopetukseen. ESKO-tehtävät ovat osa Opetushallituksen rahoittamaa kehittämishanketta, jossa tavoitteena on monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä (MOKU). 

ESKO- tehtävät koostuvat kahdesta osasta. ESKO:sta tehdään ensimmäinen osa (Esiopetus- tehtävät) esiopetusvuoden aikana huhti-, toukokuussa ja toinen osa (Koulun tehtävät) tehdään koulussa elo-, syyskuun aikana. Vanhemmat täyttävät ESKO:n alkusivun yhteistyössä esikoulun opettajan kanssa ja ovat alusta alkaen mukana yhteistyössä.

Lapsi siis aloittaa tehtävien tekemisen esiopetuksessa ja jatkaa niiden tekemistä kouluun siirtyessään. Jokainen lapsi tekee tehtävät annettujen ohjeiden sekä omien taitojensa ja kykyjensä mukaan. Näin taataan jokaiselle onnistumisen kokemuksia. On tärkeää, että tehtävät ovat lapsen itsensä tekemiä. Tehtäviä ei pisteytetä eikä korjata, vaan ne jäävät sellaiseksi, kuin lapsi ne teki. Osa tehtävistä voidaan tehdä ryhmässä, osa yksilöllisesti. 

Esikoulun opettaja toimittaa ESKO-tehtävät kouluun lapsen tulevalle luokanopettajalle. Täten tuleva opettaja näkee, mitä lapsi on tehnyt esiopetuksessa, ja kun koulunkin tehtäväosiot on tehty, lapsi saa ESKO- tehtävät omakseen muistoksi esiopetusvuodesta ja ensimmäisestä kouluvuodesta. Samalla vanhemmat näkevät lapsensa tekemät tehtävät.
Tästä linkistä pääset ESKO- tehtäviin: http://www.moped.fi/materiaali/esko/esko.pdf
Koska Moped on monikulttuurisen pedagogiikan sivusto, sivustolta löytyy  tietenkin ESKO-infosivu ja -lomake eri kielillä. Valittavia kieliä ovat albania, arabia, bosnia, englanti, kurdi, ruotsi, somali, venäjä, vietnam ja viro. Näin ollen tuetaan lasten hyvinvointia tarjoamalla lapsille suotuisat kasvu-, kehitys- ja oppimisedellytykset yhteistyössä lasten vanhempien kanssa. Näin pystytään turvaamaan S2- oppilaiden sujuva siirtymä esiopetuksesta perusopetukseen tässä tärkeässä koulupolun nivelvaiheessa.
Sivusto on suhteellisen monipuolinen ja tarjoaa Suomi toisena kielenä- opetukseen hyvää verkkomateriaalia. 
Materiaalista löytyy niin luetun kuin kuullun ymmärtämistehtäviä, kielen- ja kulttuurintuntemukseen liittyviä tehtäviä sekä sanastoa harjaannuttavia tehtäviä. Sivustolla on myös materiaalia, jota voi hyödyntää muiden aineiden opetuksessa, kuten sanastoja biologian, fysiikan, kemian, maantiedon ja historian avuksi. Löytyypä sivustolta myös itsearviointilomake, jossa arvioitavat asiat liittyvät koulun sääntöjen noudattamiseen, työskentelytaitoihin ja sosiaalisiin taitoihin. Käännökset eri kielille auttavat vasta hetken aikaa Suomessa olleita maahanmuuttajaoppilaita lomakkeen täyttämisessä. Käännökset myös selventävät maahanmuuttajavanhemmille suomalaisessa koulussa vaadittavaa käytöstä ja työskentelyä.
Sivuston on palkittu Opetusministeriön ja Opetushallituksen verkko-opetuksen laatupalkinnolla. Mielestäni ansaitusti.

-Maiju Laiho, LOK2B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti