maanantai 23. toukokuuta 2016


“Koulukino on valtakunnallinen elokuvakasvatusyhdistys, joka kannustaa kouluja elokuvan pariin ja tarjoaa opettajille elokuvakasvatuksen välineitä.” Jonne
 
 
Tutustuin Koulukinon nettisivuihin, jotka löysin Äidinkielen opettajain liiton nettisivun linkeistä http://www.aidinkielenopettajainliitto.fi/fin/yhteystiedot/linkkeja/ . Koulukinon nettisivua tarjoaa laajan kattauksen maksuttomia oppimateriaaleja elokuvateatterilevityksessä olevista elokuvista. Materiaalit ja niiden tehtävät käsittelevät elokuvia useiden eri oppiaineiden näkökulmasta. Sivuilta löysin esimerkiksi Järven tarinaa luonnontiedon ja äidinkielen näkökulmista käsittelevän materiaalin sekä Risto Räppääjä ja yöhaukkaa käsittelevän tehtäväpaketin, joka integroi äidinkieltä ja historiaa. Materiaalit ovat suunniteltu tietyille luokka-asteille, ala-luokilta lukioon asti, mutta muokkaamalla tehtäviä pystyy materiaaleja hyödyntämään varmasti monen ikäisten oppilaitten kanssa. Elokuvia ja oppimateriaaleja voi hakea sivustolta koulutusasteen mukaan, ylemmät koulutusasteet voi sulkea hausta pois.
 
Sivustolta löytyy myös vinkkejä kuinka järjestää elokuvanäytös, joko luokassa tai elokuvateatterissa. Kattavat ohjeet elokuvien näyttämiseen koulussa sekä tietoa siihen tarvittavista lisenseistä löydät täältä: http://www.koulukino.fi/index.php?id=931 .
 
Tutuistuin tarkemmin Late Lammas elokuvaa käsittelevään alkuopetukseen suunnattuun oppimateriaaliin, jonka teemoja olivat sanaton viestintä, ilmaisu- ja tunnetaidot. Oppimateriaali sisältää draamaharjoituksia sekä tunnetaitoja käsitteleviä kysymyksiä ja kuvataide tehtäviä. Ennen varsinaisia draamatyöskentelyä, on tärkeää tehdä alkulämmittelyjä. Tehtäväpaketista löytyykin kolme elokuvaan liittyvää pientä lämmittelyharjoitusta. Elokuvan hahmoja ja juonta käsitellään pantomiimi harjoitusten avulla. Tehtävänä esimerkiksi esittää lempikohtaus tai lempihahmoa pantomiimin keinoin. Sanatontaviestintää harjoitellaan taas miettimällä muun muassa ihmisten elekieltä ja sen kautta viestimistä. Miltä näyttää lapsi, jolla on valtava pissahätä? Entä joku, jonka eteen laitetaan lautasellinen tämän inhokki- tai lempiruokaa? ( http://www.koulukino.fi/index.php?id=3037 )
 
Mielestäni Koulukino sivusto tarjoaa erittäin monipuolisia materiaaleja ja neuvoja äidinkielen sekä muiden oppiaineiden opetukseen. Oppimateriaalit ovat opettajien, muiden kasvatusalan ammattilaisten sekä järjestöjen suunnittelemia. Ehdottomasti suurin osa tehtävistä, joita tutkin, oli käyttökelpoisia, mutta jotkut tehtävät olivat mielestäni enemmän “puuhastelu tehtäviä” kuin tavoitteelliseen opetukseen sopivia.  Usein elokuvat nähdään hauskana “välipalana” tai “palkintona”, mutta elokuvat voivat toimia erinomaisena oppimisen välineenä ja tältä sivustolta löydät helposti keinoja hyödyntää elokuvia omassa opetuksessasi! Vaikkakin kaikki oppimateriaalit ovat ilmaisia, itse elokuvien näyttäminen (lakeja rikomatta) vaatii koululta jonkun verran rahaa. Esimerkiksi suomalaisten elokuvien opetuskäyttöluvan hinta on 2 € / oppilas / kalenterivuosi. Tällä saa opetuskäyttöön noin 300 kotimaista elokuvaa, dokumenttia ja animaatiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti