tiistai 24. toukokuuta 2016

Molla ABC -sovellus


Molla ABC -sovellus

 

Molla ABC on kirjainten ja numeroiden piirtämiseen/kirjoittamisen harjoitteluun tarkoitettu sovellus. Sovellus on saatavana ilmaiseksi Play-kaupasta, AppStoresta sekä Windows Storesta. Oppimispeli on toteutettu osana Opetushallituksen ja Turun kaupungin rahoittamaa MOLLA – varhaiskasvatuksen verkkotaidot ja -menetelmät -hanketta (2011 - 2015).

Ensimmäisenä valintamahdollisuutena peli tiedustelee käyttäjältään, halutaanko harjoitella 2006 mallikirjaimia vai 2016 mallikirjaimia. Valinnan jälkeen aukeaa selkeä valintaruutu, mistä voidaan valita harjoiteltava tai harjoiteltavat kirjaimet tai numerot. Käyttäjä voi myös valita kuinka monta toistoa haluaa harjoitella ja millä kirjaisinkoolla (isot kirjaimet, pienet kirjaimet, molemmat).

 




Kuvakaappaus valintaruudusta. Valitut kirjaimet/numerot ovat korostettu valkoisella kehyksellä (tässä tapauksessa A-kirjain).

 

Valinnat tehtyä ja Pelaa –näppäintä painettua aukeaa itse peliruutu. Peli osoittaa pistemäisellä katkoviivalla selkeästi mistä pisteestä (vihreä) kirjainta aloitetaan piirtämään ja mihin piirto lopetetaan (punainen).





Kuvakaappaus peliruudusta. Pistein osoitettu katkoviiva liikkuu alkupisteestä (vihreä pallo) päätepisteeseen (punainen pallo) kun peliruutu aukeaa, osoittaen piirtosuunnan

(jota myös nuolella korostetaan).

Ohjelma vaatii mielestäni sopivassa määrin oikeinkirjoituksen puhtautta. Jos käyttäjä poikkeaa liikaa valkoiselta piirtoalueelta, ohjelma ei hyväksy piirrosta vaan käyttäjä joutuu aloittamaan piirtämisen uudelleen. Ohjelma kuitenkin sallii sopivasti joustoa kirjainten piirtoon, joten peli soveltuu kirjoitus- ja piirtoharjoitteluun mielestäni hyvin. Digitalisoituvassa maailmassamme uskonkin, että myös oppilaille kirjainten harjoittelu esimerkiksi tabletilla tarjoaa mielenkiintoista vaihtelua perinteiselle kynä ja paperia -harjoittelulle.

Vaikkakin sovellus onkin mielestäni erittäin käyttökelpoinen, löytyy siitä ongelmakohtiakin. Itse testasin sovellusta puhelimellani, jonka 5,5 tuumaiselta näytöltä pelin pelaaminen tuntui isohkoilla sormillani melko hankalalta. Asia varmasti on eri, kun käyttäjänä toimii huomattavasti nuorempi henkilö. Uskon myös sovelluksen pääsevän paremmin oikeuksiinsa tabletilla pelattaessa.

Peli ilmoittaa jo harjoiteltavien mallikirjainten vuotta kysyessä, että ”Pelaamiseen voi käyttää sormen sijaan vaikka kosketuskynää!”

Kosketuskynää käyttäessä eteeni tuli huomattava epäkohta. Jos käden asetti lepäämään kirjoitusalustalle – tässä tapauksessa näytölle – luontevasti, niin kuin se lepää pöytää vasten kirjoittaessakin, näyttö ei enää pysty lukemaan piirtoliikettä. Tämä tuskin johtunee itse sovelluksesta, vaan kosketusnäyttö tunnistaa myös näyttöä vasten olevan kämmenen liikkeet. Tämä ongelma ilmeni siis puhelimellani, mutta uskoisin saman ongelman olevan myös esimerkiksi tabletinkin kohdalla. Asian saa varmasti tosin korjattua asettamalla vaikkapa pahvinpalan näytön ja kämmenen väliin.

Kaikkineen sovellus oli mielestäni kuitenkin käyttökelpoinen. Se oli melko toimiva ja muutenkin luonteeltaan mielekkään oloinen. Virtuaalipiirtäminen onkin mielestäni erittäin hyvä vaihtoehto perinteisemmille menetelmille. Voin lämpimästi suositella sovelluksen kokeilemista kaikille aiheesta kiinnostuneille sekä niille, jotka näkevät sovelluksessa potentiaalia ja vaihtoehtoista opetusmenetelmää kirjainten ja numeroiden kirjoittamisen harjoitteluun.

 

 


Linkki Molla ABC -sovellukseen (Play-kauppa). Sivulta löytyy myös esittelyvideo sovelluksesta.

-Jarno

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti