tiistai 17. toukokuuta 2016
Helsingin Sanomat - Lasten uutiset
Helsingin Sanomien Lasten uutiset -sivuston avulla voi tutustua uutistekstiin tekstilajina. Lasten uutiset -sivustolla on lyhyitä uutisia, mielipidekirjoituksia ja uutisvideoita. Kaikkia näitä varten tulee tuottaa tekstiä eri lähteiden perusteella, tietoa ja tekstiä tiivistäen ja monipuolisesti käyttäen.
Tämä verkkomateriaali ohjaa lapsia ja nuoria tarkastelemaan ympäröivää maailmaa ja ajankohtaisia asioita. Projektina voisi olla esimerkiksi oma, oppilaiden toimittama nettilehti. Näin tekstin tuottaminen, tulkinta ja lukeminen linkittyisivät automaattisesti oppilaiden omaan todellisuuteen. Se, että tekstit todella julkaistaan kaikkien luettavaksi, tuo tekemiseen tarkoituksenmukaisuutta ja auttaa kiinnittämään huomiota kielenhuoltoon.
Uutissivuston ylläpitäminen on myös oivaa mediakasvatusta. Mitä uutisesta kerrotaan, miten se otsikoidaan, miten uutiset valitaan, kuka sen kertoo ja kenelle? Kuka on luotettava toimittaja, mikä on luotettavaa tietoa? Miten esimerkiksi blogit ja sanomalehtijulkaisut eroavat toisistaan? Mitkä ovat tiedon toimittajaa koskevat eettiset kysymykset? Kaikkiin näihin kysymyksiin vastauksien etsiminen lisää ymmärrystä joka puolelta virtaavasta informaatiotulvasta ja erilaisista viestinnän tavoista myös laajemmassa mittakaavassa. Samalla voitaisiin tutustua Julkisen sanan neuvoston toimintaan. (http://www.jsn.fi)
Omien uutisten lukeminen ja kirjoittaminen voi myös herätellä kiinnostusta lukea, kuunnella ja katsella uutisia enemmän ja eri tavalla kuin ennen. On tärkeää myös uutisoida lapsia koskevista asioista, lasten omasta näkökulmasta ja lasten omalla kielellä.
Nettilehden käyttö opetuksessa joko lähteenä, inspiraationa tai oppilaiden itse toteuttamana työnä sisältää siis tutustumista sekä muotoon että sisältöön. Aiheet ovat oppilaiden omasta kokemusmaailmasta ja siten toivottavasti myös motivoivia. Oppilaan erilaiset roolit kirjoittajana, lukijana, tulkitsijana, arvottajana ja lähdekriittisyyttä harjoittavana toimijana sisältyvät tällaiseen työskentelytapaan.
Oman viestin tehokas ja tiivis ilmaiseminen on myös vahvasti tätä päivää. Lyhyitä tekstejä tuottaessa joutuu myös todella miettimään, mikä on olennaista. Samaa taitoa tarvitaan myös muiden tekstilajien parissa. Esseissä, kaunokirjallisissa tuotoksissa, koevastauksissa, runoissa. Mikä on sen asian ydin, jonka haluan ilmaista? Helsingin Sanomien Lasten uutiset -sivuston tyyppisten verkkomateriaalien käyttö onkin mielestäni hyvä tapa harjoittaa kokonaisvaltaista luku- ja/tai tekstitaitoa.
Essi Sipiläinen
Lok2f
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti